Jag hade lite vispgrädde med utgående datum, spädde ut med vatten så det blev 1/2 liter vätska till denna degen.

6 helmånar som delas till 12 halvmånar

25 g jäst

50 g smör

1/2 liter mjölk

1/4 dl ljus sirap

1/2 msk salt

4 dl rågsikt

cirka 9 dl vetemjöl

Tillagning:

Smält smöret, häll i mjölken och värm till cirka 37 grader

Rör ut den smulade jästen i degspadet

Blanda ner sirap, rågsikt och det mesta av vetemjölet

Arbeta ihop ingredienserna ordentligt

Blanda nu i saltet

Arbeta degen blank och smidig i cirka 10 minuter

Låt jäsa i 40 minuter, övertäckt med plastfolie (för att behålla fuktigheten)

Ta upp degen och dela i 6 ungefär lika stora bitar, rulla till bollar

Lägg bollarna på en kökshandduk och täck med ytterligare en kökshandduk

Låt jäsa i 20 minuter

Värm ugnen till 275 grader

Ställ plåten i ugnen den ska vara varm när bröden läggs på

Kavla ut varje kaka tunt med en kruskavel, picka dem ordentligt (så det inte blir luftbubblor i bröden)

Varje kaka ska gräddas högst upp i ugnen i 3-4 minuter

Ta ut och låt svalna på galler med en kökshandduk emellan varje kaka

När de kallnat dela helmånarna till halvmånar

Dessa bröd går alldeles utmärkt att frysa

Tips:

Behöver ej gräddas högst upp i ugnen om man har varmluftsugn
Jag sätter plåten mitt ugnen och så kavlar jag ut degbollarna, på bakplåtspapper
och lyfter in kakorna en och en på den varma plåten.