2 stora bröd

Ingredienser:

1/2 pkt jäst

4 dl mjölk (fingervarmt 37 grader)

1 1/2 tsk salt

2 msk ljussirap (honung eller socker)

1 1/2 dl havregryn

25 g rumstempererat smör

6 dl rågsikt

Tillagning:

Lös upp jästen i mjölken i en bunke

Tillsätt salt, sirap och havregryn

Låt blandningen stå i några minuter

Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget.

Om du använder maskin/ hushållsassistent låt knåda i 10 minuter

Låt jäsa i ca 40 min eller längre, övertäckt med plastfolie (behåller fukt och värme bättre)

Ta upp degen och dela i två delar

Rulla till två bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt

Tryck ut till två runda platta bröd ca 20 cm i diameter

Gör ett hål i mitten på brödet

Nagga brödet för att undvika luftblåsor

Täck och låt jäsa i 30 minuter

Värm under tiden ugnen till 220 grader

Grädda i mitten av ugnen ca 10-14 minuter

Låt svalna övertäcka på galler