4 portioner

Ingredienser:

500 g gula ärtor

2 gula lökar ( skalas och hackad)

2-3 buljongtärningar

1- 1 1/2 tsk timjan

2 lagerblad

12 kryddpepparkorn

ett par kvarn tag vitpeppar

1 tsk salt

1 1/2 l vatten till blötläggningen av ärtorna

1 1/2 l vatten till kokningen av ärtorna

Tillagning:

Låt ärtorna stå i blöt i ca 1 1/2 liter vatten i 12- 24 timmar

Jag lät mina ärtor stå i 24 timmar i blöt (bytte vatten 2 ggr)

Häll av blötläggnings vattnet

Lägg i ärtorna i kastrullen tillsammans med 1 1/2 liter vatten + 1 tsk salt

Låt koka upp skumma ordentligt

Lägg nu i resten av ingredienserna

Låt stå och puttra i 1 – 1 1/2 timmar, under lock

Ta upp skalen som flyer upp till ytan ett par gånger under koktiden

Häll i mer vatten om du vill ha en tunnare soppa och smaka av

Tips:

Jag använder kalv och ox buljong men vill man ha hel vegetariskt så ta grönsaksbuljong

De sista 20-30 minutrarna la jag i en köttkorv som fick lov att koka med.

Serveras med en klick av grannens hemmagjorda senap

Ärtsoppan går bra att frysa ner, jag häller i soppan fryspåsar i lagoma portioner

bara att ta upp och värma dagar man inte har ork, tid eller lust att laga mat.