Innehåll på en höft

ca 2 dl surdeg (vete o råg)

ca 20-25 g jäst

en skvätt smör o rapsolja (ca 1 dl)

ca 6 dl vatten (lite varmare än fingervarmt från kranen)

blandade Mantobia mjöl+ vetemjöl (ca 12 dl)

1 msk salt

ca två tryck på honungsflaskan

Blandade ihop allt förutom saltet

Lät gå i köksmaskinen i ca 10 – 15 minuter

hällde i saltet och lät maskinen gå ca 5 minuter till

Täckte bunken med plast och ställde i det varmaste minst dragfria rummet jag har(badrummet vid handduks torken)

Lät degen stå i ca 4 timmar

Tog upp degen på mjölat bord och vek den till en limpa (knåda ej)

La limpan på en bakplåtpappersklädd plåt

Jäste degen i ca 30 minuter täckt med en bakduk

Värmde ugnen under tiden till 250 grader

När degen jäst klart

Kastade in 1 dl vatten i ugnen

Sänkte ugnen till 200 grader

Ställde in brödet i ugnen

Lät grädda 40- 50 minuter

Tog brödet ut och lät svalna på galler under bakduk.