Ville ta till vara på vasslen som blev kvar från tillagningen av färskosten

Har inga exakta mått på detta bröd, höftar lite

På förmiddagen gjorde jag iordning “fördegen” och den innehöll

ca 3/4 dl rågmjöls surdeg

ca 1/2 dl vetemjöls surdeg

2 dl vassle

och vetemjöl så att det blir en krämig lös deg

Lät degen stå och bubbla i ca 6 timmar

På kvällen så hällde jag i

ca 4 dl vassle

ca 2 dl mjölk

ca 10 g jäst (nöp av två små kantbitar)

1 ägg

ca 1 dl smör/rapsolja

ca 2 msk ljussirap

ca 1 msk blandade bröd kryddor (mitt val var malda pomeransskal, fänkål och kummin)

2 dl grahamsmjöl

1 1/2 finmalet rågmjöl

Började med ca 10 dl vetemjöl

Lät köksmaskinen gå i ca 8 minuter

Nu hällde jag i 1 msk salt

Hällde i ca 2 dl vetemjöl till det ska bli en mjuk deg men ej för fast

Lät gå ca 4 minuter till

Täckte med plast

Lät stå hela natten till nästa morgon

Satte ugnen på 225 grader vanlig ugn (200 grader varmluft)

Knådade ej degen

Delade degen i 6 delar på mjölat bakbord

La två “bullar” på bakplåtspapper och kavlade ut degarna med kruskavel rätt på pappret, mjölade lite på toppen innan jag kavlade degen är lite små klibbig men ej lös

Penslade med 1 äggula som jag blandat upp med ca 1-2 msk mjölk

Sedan åkte dem in i ugnen i ca 15 min

Låt svalna övertäckta på galler

Tips:

Jag har i en nypa jäst för att hjälpa degen tycker att det behövs för att få lite mer “luft” i brödet.