Ingredienser och tillagning

ca. 1 1/2 dl vetemjöls surdeg

2 dl vetemjöl + 1 – 2 dl vatten

Blandas ihop och täck med plastfolie.

Låt stå tills degen kommer igång och börjar bubbla.

2 – 6 timmar i mån av tid.

Blanda sedan i

3 ägg

5 dl Manitoba Cream mjöl ( eller vanligt vetemjöl)

1 msk socker

1 tsk bakpulver

och en pytte liten bit jäst kanske 2 -5 g

Låt maskinen jobba hela tiden

Lägg nu i 1 tsk salt

Ta sedan 125 g kallt smör och skär i 8 bitar lägg i bit för bit och låt varje bit jobbas in i degen innan du lägger ner nästa bit.

När allt smöret är väl inblandat i degen ta upp på lätt mjölat bord och rulla till 12 bollar som man lägger i välsmorda “plåt” muffinsformar. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, till nästa morgon.

På morgonen sätt ugnen på 225 grader

Ta ut bröden ur kylen pensla med äggula uppblandat med lite mjölk (ngn msk).

Ha på frön som du tycker om.

När ugnen är uppvärmd ställ in plåtarna med bröd i ca 10 – 12 minuter, tills de fått fin färg.

Ta ut dem ur formarna och låt kallan övertäckta på galler.

Tankar och tips:

Jag använder Manitoba Cream mjöl för att det har goda bak egenskaper.

Detta är ett lite festligare bröd, men igår kväll var jag sugen på att göra ett lite “lyxigare” bröd till min frukost idag.

Brödet kan avnjutas med en god lemoncurd, valfri sylt eller marmelad och stark ost.

Eller som jag med Philadelphia ost och rökt skinka.