Ingredienser:

50 g jäst

6 dl mjölk

1 ägg (är ej ett måste men jag hade i det )

2 tsk salt

ca 1 msk brödkryddor (finns färdig mald i påse, alternativ ta lite fänkålsfrön, kumminfrön och mortla + malda pomeransskal så det blir ca 1 msk kryddor, ta vad du har hemma)

1/2 dl ljus sirap

50-100 g smör (smält)

12- 14 dl rågsikt

eller

som jag gjorde hälften vetemjöl och hälften rågsikt.

Tillagning

Smält smöret och häll i mjölken värm till fingervarmt. Smula jästen och häll på mjölk och smör blandningen.

Häll i resten av ingredienserna förutom 1 dl av varje mjöl sort, vänta även med saltet låt arbeta i ca 5 minuter i maskinen häll sedan i saltet.

Låt degen gå ca 5 minuter till kolla om det behöv mer mjöl. Degen ska lossna från kanterna.

Låt jäsa ca 40 minuter.

Ta upp degen och gör fyra “kakor” platta eller kavla ut dem till ca 18-20 cm diameter, lägg på bakpappersklädda plåtar.

Ta ut ett hål i mitten ( jag använde en äggkopp för det).

Nagga bröden med en gaffel.

Sätt ugnen på 220 grader

Låt jäsa ca 30 minuter under en bakduk.

Sen in ugnen ca 12-15 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Tips:

Angående smöret, det måste ej smältas utan kan läggas i blandningen fast då ska det vara rums tempererat.