4 portioner

Ingredienser:

250-300 gram färs (valfri)

1 gul lök

1 burk Dolmio sås

champinjoner (1/2 ask hade jag i)

bladspenat (1/3 av en stor påse)

cremefraice

kalvfond efter smak

svart- och vitpeppar

olja eller smör

kokt spagetti (så mycket som man brukar ha i vanliga fall när man kokar pasta)

riven ost + mozzarella

Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader

Hacka och fräs löken i valfritt matfett tills den blir lite mjuk. Lägg sedan ner färsen tillsammans med löken, hacka sönder och bryn färsen, peppar och ha i lite fond. Lägg sedan ner champinjoner och bladspenat. fräs med dem en stund. Sedan häller man på burken med Dolmio och 1/2 burk med vatten. Till sist lägg i cremefraicen, rör runt och låt allt koka ihop.

Smörj en ugnssäker form. Lägg lite sås på botten sedan ett lager spagetti sedan färsen och riven ost emellan, översta lagret ska vara spagetti och på toppen riven ost och mozzarella. In i ugnen tills gratängen fått en fin färg.

Tips:

Dolmion kan självklart bytas ut mot 1 burk tomater och lite tomatpuré, krydda upp med lite vitlök och lite örtkryddor torkade eller färska.

Jag hade bladspenat och champinjoner i för det var det jag hade hemma, men det är valfritt vilka grönsaker man vill ha i.

Mozarellan är inget måste, hade det hemma och behövde göra av med den så den åkte i av bara farten.

Ett tips angående löken riv den så är det ingen som märker av den (skippa den om någon är allergisk)

Om någon tycker att min gratäng ser liten ut, så gjorde jag bara på hälften av köttfärssåsen.

Det jag inte åt upp idag, frös jag ner i portionsbitar (bra att ha till en snabbmåltid)