Jag hade 6 dl filmjölk kvar, så jag fick dryga ut med något och detta något fick i detta fall bli 2 dl grädde som också behövdes göras av med. Brödkryddorna jag använde var 1 msk malda pomeransskal + ½ msk fänkål och ½ msk kummin som jag malde sönder i morteln. Tog hälften mörk och hälften ljus sirap och så hade jag en påse med pinjenötter som jag behövde göra av med, de åkte också i.

Vad vill jag säga med detta? jo att man inte alltid måste följa ett recept slaviskt.

Grundreceptet:

14 dl rågsikt (ca 770 g)

2 msk brödkryddor

1 msk salt

4 tsk bikarbonat

8 dl lättfil

1 dl brödsirap

Smörj 2 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett (för 2 bröd).

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap. Fördela degen i formarna.

Sätt in formarna i kall ugn i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C.

Grädda bröden ca 1 timme.

Stjälp upp bröden på galler för att svalna.

Tips: Brödet som inte äts med en gång bör frysas ner.

Idag gjorde jag en räksmörgås på en skiva av brödet, kan säga att det funkade, glömde dock ta en bild.